Bacardi rum vo svojej dnešnej podobe je výsledkom pokusov Dona Bacardi o zjemnenie vtedajšieho kubánského rumu. Dnešná chuť tohoto rumu bola dosiahnutá vďaka pokusom s destiláciou, fermentáciou, prvotnou surovinou, miešacou technikou a so skladovaním rumu v dubových sudoch. Ako zásadnú inováciu pridal filtráciu dreveným uhlím, aby odstránil nečistoty ktoré vznikli destiláciou. Časom vyprodukoval druh rumu, ktorý bol vyzretejší, jemnejší a celkove lahodnejší.

Bacardi rum sa vyrába z cukrovej trstiny na rozdiel od svojho "tuzemského" bratranca, ktorý odvodzuje svoje začiatky od zemiakov. Otcom Bacardi byl obchodník s vínom Don Facundo Bacardi Massó. V jeho časoch, polovici 19. storočia, bol rum drsným pitím pre pirátov, mužov zbierajúcich trstinu či prístavných robotníkov. Zaujímavosťou je aj fakt, že bol karibskými pirátmi používaný ako dezinfekčný prostriedok na zranenia  ktoré utŕžili v boji.  V roku 1862 bola založená spoločnosť Bacardi, ktorej "inovované" produkty sa časom dostali do celého, Európou "civilizovaného" sveta.

Šéf Bacardiho rumového impéria síce v období Batistovej diktatúry na Kube štedro podporoval Fidela Castra, ale po revolúcii ani to nestačilo k tomu, aby mohol zabrániť znárodneniu svojich továrni. Od tej doby je Bacardi vyrábané v zahraničí a stalo sa "obľúbeným pitím kontrarevolucionárov", zatiaľ čo Havana Club sa vyrába na "Ostrove slobody" a pijú ju tamojší "revolucionári".