Rodinná firma bola založená v roku 1795 Jacobom Beamom a tradičná výroba je tiež jedným z významných rysov dodnes. Novú pálenicu  v Clermonte postavil až pravnuk Jacoba Beama. Dnes podnik riadi  Frederik Booker Noe, potomok siedmej generácie zakladateľa pálenice. Táto značka sa vyznačuje miernou, skôr nasládlou arómou, veľkým podielom duba, trochou vanilky, karamelu a hnedého cukru. Chuť je ľahká, nie príliš sladká, trochu plochá, s nádychom duba a orechu. Dokončenie je krátke, suché a čisté. Pre svoje vlastnosti sa hodí i do miešanych nápojov. 

V roku 2001 bola značka Jim Beam (najpredávanejší  bourbon whisky u nás i na svete) ocenená mezinárodnou cenou International Distiller of the Year.

Výroba: kontinuálna destilácia zo zmesi kukurice ( viac ako 70 %), žita a jačmeňa, zmiešaných podľa prísne tajného predpisu, za použitia 41 % tekutého zvyšku z 1. stupňa predchádzajúcej destilácie. To má odborné označenie „sour mash“ a je určené k zaisteniu kontinuálnej chuti výsledného produktu.

Zretie: v nových, mimoriadne silne vypálených (na najvyšší stupeň 4) sudoch z amerického bieleho dubu. Zreje po dobu najmenej 4 roky.

Konzumácia: nechladený, s pridaním studenej vody v obľúbenom pomere alebo s ľadom a vodou alebo iným obľúbeným nealkoholickým nápojom (kolou, zázvorovou limonádou ai.). Vynikajúcí taktiež na báze evergreenov medzi miešanými nápojmi (Whiskey Sour, Manhattan, Mint Julep aj.)