Liehovar Laphroaig založili v roku 1815 bratia Donald a Alex Johnstonovi. Oficiálnu prevádzku s licenciou zahájili v roku 1826. V roku 1847 tragicky zahynul jeden zo zakladateľov liehovaru, keď spadol do suda s čiastočne zrelou  whisky. Od roku 1967 je maliteľom Long John Distillers a majiteľom licencie D. Johnston Co. Pri expanzií boli použité i pozemky, na ktorých bola skôr pálenica Ardenistiel (1837-1848). Meno liehovaru môžeme preložiť ako Krásná kotlina pri širokej zátoke. Vodu berie z nádrže Kilbride Dam. O značke Laphroaig sa hovorí napr, že máte len dve možnosti, ako sa k tejto značke postaviť: buď ju milovať, alebo nenávidieť. Tiež sa o nej hovorí, že ešte  druhý deň cítíte, že ste si ju dali. Toto všetko si vyslúžila vďaka svojej charakteristike: silná, ostrá, dymová, rašelinová, jódový "medicínsky" charakter či jódový charakter morských rias z Islay. Ďalšími obľúbenými prívlastkami sú: liečivá, pripomínajúca ústnu vodu alebo dezinfekčný prostriedok, fenolová, dechtová. Niektorí odborníci sa domnievajú, že vzduch vanúci od mora preniká do sudov s whisky a prepožičiava jej ojedinelú, slanú príchuť. Miestni zamestnanci sa naopak domnievajú, že je to práve mach v rašeline  používanej pri sušení sladu, ktorý dodáva ich whisky špecifickú príchuť. Jej "medicínsky" charakter vraj umožňoval, aby bola v USA v dobe prohibície predepisovaná ako liek.